1. Hjem
 2. Marin Forsøpling
 3. Hva jobber vi med i 2020?

Dette vil vi jobbe med i 2020

 

Prosjektet Rydd Sogn og Fjordane har fire hovedfokus områder: 

 1. Fjerne marin forsøpling i Sogn og Fjordane med fokus på dugnadsinnsats; 
 2. Utvikle forebyggende tiltak mot marin forsøpling med relevante aktører i Sogn og Fjordane; 
 3. Samfunnsvitenskapelig forskning om marin forsøpling; 
 4. Være en informasjons- og nettverksport for marin forsøpling for lokal befolkningen.

Vi arbeider mot å:

 • Motivere og inspirere lokale grupper til å organisere strandryddingsaksjoner, særlig skoler
 • Motivere og inspirere lokale grupper til å organisere sin egen forebyggende tiltak, særlig skoler
 • Foresterke dialogen mellom aktører som arbeider til å redusere marin forsøpling (organisasjoner, kommune, avfallsselskaper)

Viktige datoer:

 • Strandryddeuka: 27. april – 3. mai 2020:
 • Strandryddedagen: lørdag 2. mai 2020
 • Les mer her.
 • Grunnet koronavirusutbruddet er Strandryddeuka 2020 utsatt til høsten MEN der er alternative aktiviteter som du kan delta i!

 

 

Nye spendende aktiviteter i April og Mai!

Grunnet koronavirusutbruddet, aktiviteter denne våren vil bli litt andaledes. Dugnader og andre aktiviteter som inkludere store grupper må dessverre utsettes til senere; dette inkludere den nasjonal Strandryddeuken og undervisningsaktiviteter med skoler. Men det er fortsatt flere alternative aktiviteter alle kan gjør. Les under om hva du kan gjør, viktige hensyn, og nye permiere!

 

Hva kan du gjør?

 1. Rydde sammen med familien din eller de du bor med. En aktivitet du kan gjøre for å få litt frisk luft, bidra til bedring av miljøet og litt trening kanskje?! Det er fortsatt mulig å rydde som familie/gruppe på inntil fem personer. Det kan bidra til å øke immunforsvaret ditt, kanskje til og med være en meditasjon og tilfredsstillende. Les informasjon nedenfor hvordan dere kan rydde trygt og ta hensyn i denne tiden.
 2. Registrere forsøplede områder i området ditt i Ryddeportalen. Hvis dere kommer over forsøpling når dere er ute på tur e.l., oppfordrer vi til å registrere dette i Ryddeportalen, slik at vi kan rydde målrettet når oppryddingen kommer i gang igjen.
 3. Bli med på “Undersøk marint avfall” med NORCE og Miljølære eller på The Great Nurdle Hunt. En aktivitet som er perfekt for lærere og elever “stuck at home”. Kanskje en ide for et elevprosjekt?
 4. Adopter en bit av Norge: Adopter et område som du ønsker å ta vare på over tid og som du kan rydde når oppryddingen er i gang igjen.
 5. Ulike aktiviteter du kan gjør hjemme. Ser her for inspirasjon til forebyggende tiltak og andre ressurser f.eks. undervisningsaktiviteter, filmer og dokumentarer, lage kunst, til og med kanskje gjenbruk det du finner?